Mørkets og Lysets Mester

Jean Voigt var om nogen mørkets – og lysets – mester, der ud i perfektionisme og talent mestrede både mode, teater og maleri. Jean Voigt turde og evnede at sprænge grænser og gjorde sig bemærket på både den danske og internationale scene og var med til at inspirere personer i sin tid til at tænke anderledes.
Udstillingen spænder over både kostumetegninger, teaterskitser, litografier akvarel og olie.

Jean Voigt (1940-96) blev udlært som haute couture-skrædder og tog i en alder af 19 år til Paris, hvor han arbejdede sammen med den spanske modecreateur Balenciaga.
Havde sin egen modesalon i København i årene 1962-67, hvor han skabte eksklusive rober.
I 1967 rejste han igen til Paris for at studere kunst, design og teaterhistorie og blev elev af den surrealistiske maler Samuel de Castro. Samtidig arbejdede han for modehuse som Pierre Cardin og skindfirmaet McDouglas.
Herhjemme var han fra omkring 1970 kendt for sine mageløse maleriske scenografier og geniale kostumer til utallige teaterforestillinger på bl.a. Det Ny Teater og Det Kongelige Teater. Hans rober bar præg af det elegante, fantasifulde og teatralske, med bl.a. brug af kniplinger, tyll, silke og fløjl, som var bearbejdet udi draperinger og med store grafiske applikationer.
I 1977 præsenterede han modesalon Maria Sander og i 1979 lanceredes Fantastic Look Collection for Brdr. Andersen.
Jean Voigt viste skønheden i forfald, da han udstillede på Charlottenborg i 1982, og fik dermed som den første anerkendt kostumer og scenografi som en kunstart.

Som den eneste dansker opnåede han i 1984 at få sit eget modehus i Paris optaget i det prestigefyldte syndikat af franske modehuse; Chambre Syndicat de la Mode. I hele hans liv var det maleriske aspekt en betydelig del af hans kunstneriske virke, og han udstillede sine værker på forskellige gallerier samt hans eget kultursted Rosenlund som han drev indtil 1995.
Kort efter hans død i 1996 var der premiere på en stor opsætning med Jean Voigt scenografi og kostumer til operetten Den Glade Enke opført på Det Ny Teater.